Friday, February 27, 2015

Demam Denggi dan rawatannya

Assalamualaikum,

Semalam dah cerita tentang HEAT STROKE dengan Performance Drink kan? Sebenarnya Performance Drink ni sangat bagus bukan untuk mengelak dehidrasi sahaja.

Nak cerita, bulan Januari lepas husben saya admited kat Hospital Melaka, kerana positif denggi. Mula2 dapat tahu memang risau & sedih... tapi pikir positif... memang la kat hospital tiada vaksin tertentu untuk mengubati demam denggi ni tapi aku teringat, kita kan bole usaha dengan Shaklee.

Terdapat dua jenis penyakit denggi iaitu:
i) Demam denggi klasikal.


Pesakit menunjukkan gejala demam, ruam, sakit badan, sakit sendi dan sakit otot. Gejala penyakit ini biasanya tidak teruk dan jarang menyebabkan kematian. Demam jenis ini juga pernah dinamakan 'demam patah tulang' atau breakbone fever.
ii) Demam denggi berdarah.


Biasanya terjadi di kalangan kanak-kanak terutama dalam lingkungan umur 2-13 tahun. Pada tahap awal (selama 2-4 hari) gejala yang dihidapi adalah sama seperti demam denggi klasikal dan diikuti oleh tahap yang lebih teruk dengan gejala seperti tekanan darah rendah, ruam dan bintik-bintik merah di badan, perdarahan gusi, berak berdarah (najis berwarna hitam) disertai dengan sawan dan tidak sedar diri. Ia sering menyebabkan kematian jika rawatan tidak diberikan dengan segera. Ia juga dipanggil sebagai 'demam berdarah Filipina'.

Antara rawatan yang biasa dilakukan untuk membantu pesakit deman denggi ialah:Rawatan:
Rawatan demam denggi klasikal:


Rawatan yang diberi adalah untuk menstabilkan pesakit bergantung kepada keadaan pesakit iaitu mengurangkan demam (suhu badan) dan mengelakkan dari perdarahan berlaku.
Rawatan demam denggi berdarah:


Demam yang sangat panas, kehilangan selera makan dan muntah menyebabkan dehidrasi. Pesakit digalakkan supaya minum air lebih banyak. Demam yang sangat panas juga meningkatkan risiko terjadinya sawan, oleh itu demam patut dikawal dengan antipiretik. Selain itu, pesakit akan diawasi supaya gejala perdarahan dan sawan dapat dikesan awal. Dan masa yang paling genting ialah pada hari ketiga hingga hari ketujuh. Maka pemberian aliran intravena perlu jika sekiranya kiraan hematokrit meningkat kerana ini menggambarkan darjah kehilangan plasma.
Apakah yang akan terjadi sekiranya saya tidak mendapatkan rawatan?
Demam denggi berdarah mempunyai tanda-tanda di atas dan juga pendarahan seperti:


  1. Mudah lebam
  2. Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi
  3. Ia boleh diikuti dengan pendarahan seluruh badan yang juga membawa maut

So bagaimana set ni boleh membantu penyakit denggi? seperti yang kita tahu ia disebabkan serangan Virus. Kerana itu platelet darah kita makin menurun.  Platelet ni berfungsi membekukan darah.

[kredit to : freevitamin]

Antara usaha yang saya lakukan demi husben tercinta ialah saya ikut petua & saranan mereka yang berpengalaman..


1. Masak sup ketam... tapi husben dapat hirup 2 hari jek. Sebab dia loya, katanya.
2. Keesokkannya bawakkan buah kiwi dan kurma, Alhamdulillah..dia bole telan.. kalau nak senang blend jek buat jus.
3. Mak mertua datang melawat, dia bawakkan anaknya jus pucuk betik... minum sesudu besar sehari sekali.

Walaubagaimanapun, sejak hari pertama husben dimasukkan ke wad saya dah mula bagi dia VIVIX, Sustained Release Vitamin C dan PERFORMANCE DRINK.

Bagaimana Performance Drink merawat denggi?

Kerana bahan yg bukan lagi RAHSIA - OPTI-LYTE bagi membekalkan tenaga segera, mengelakkan dehidrasi secara optimum, mencegah kehilangan air, mengekalkan gula dalam darah dan mengekalkan suhu badan normal. Biasanya orang minum 100 plus untuk merawat demam denggi tapi.. nak bagitau yang Performance drink memang berkesan dan 10kali ganda lebih baik daripada 100plus tau.


Bagaimana Vitamin C merawat denggi?

Sebagai mmune booster yang mambantu menaikkan semula imuniti badan yang semakin kurang melawan virus kalau ada NUTRIFERON lagi baik, tapi sekarang ni takde stok pulak. Saya bagi husben 2 biji sehari.


Bagaimana VIVIX  merawat denggi?

Vivix pula adalah tonik anti-penuaan semulajadi yang bertindak sehingga ke tahap selular DNA. Bila kita sakit, kebanyakkan DNA kita mengalami kerosakkan. Vivix ni memulihkan DNA sebab tu boleh kata semua penyakit sesuai ambil Vivix kecuali MATI. 

Kalau anda atau keluarga, kawan-kawan yang mengalami demam denggi... jangan berlengah lagi...boleh cuba set denggi Shaklee ni sebagai satu usaha mengurangkan graf korban pesakit demam denggi ni. Kita hanya berusaha, Allah juga Maha Penyembuh. Sekiranya penyakit itu mengancam nyawa orang tersayang.. mana yang lebih penting? berkorban wang ringgit atau berkorban nyawa? sekadar berkongsi rasa... kerana pernah mengalami dan menangis risau memikirkan sesuatu yang lebih buruk berlaku.

Alhamdulillah..dengan kuasa Allah dan hasil mencuba set denggi Shaklee ini..husben kembali sembuh seperti sediakala.
Lyna Sabran


♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1109279 ]

♥ Contact No | WhatsApp | TELEGRAM | SMS :019 680 0226

♥ Emel : mummy.beela@gmail.com

♥ Blog :http://mummynabvitalounge.blogspot.com/
Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin


No comments:

Post a Comment